SPRAWDŹ CO SIĘ STANIE GDY BĘDZIESZ JEŚĆ CZOSNEK ORAZ MIKSTURA NA ODPORNOŚĆ

JAK JEŚĆ CZOSNEK. WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE CZOSNKU I MIKSTURA NA ODPORNOŚĆ

Swoją popularność czosnek zdobył dzięki zdrowotnym i leczniczym właściwościom oraz specyficznemu zapachowi, przez co wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa.

Poza licznymi zaletami czosnek ma jednak i swoją wadę. Badania opublikowane na łamach „Proceedings of National Academy of Science” wskazują, że jedzenie czosnku zwiększa ilość siarkowodoru wydzielanego przez nasze ciała. Okazuje się, że siarkowodór jest potrzebny naszym organizmom do walki z wolnymi rodnikami i do przekazywania komórkom chemicznych sygnałów powodujących rozluźnienie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepływu krwi. Wystarczy dodać niewielką ilość ekstraktu soku z czosnku do ludzkich krwinek czerwonych, by te natychmiast zaczęły emisję siarkowodoru. A jeśli śmierdzi, to znaczy, że już leczy – usuwa patogeny i zapewnia dobre krążenie. Niestety czosnek śmierdzi nieprzyjemnie z ust (ale o tym na końcu wpisu „Jak jeść czosnek, żeby nie śmierdziało z ust”)



przepisynazdrowie-p-jak-jesc-czosnek-mikstura-na-odpornosc-i-przeziebienie-jak-jesc-zeby-nie-smierdzialo-z-ust-czosnek-wlasciowsci

 NAJWAŻNIEJSZE WŁAŚCIWOŚCI CZOSNKU

Jedzenie surowego czosnku może pomóc w leczeniu wielu schorzeń. Nawet lekarze polecają by się nim wspierać. Istnieją różne choroby, w których czosnek ma swoje zastosowanie. Wymienię tylko kilka najczęstszych. Są to:

  • NADCIŚNIENIE TĘTNICZE (osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny uważać, gdyż czosnek znacząco obniża ciśnienie). Dzieje się tak dlatego, że ten cuchnący składnik czosnku rozszerza naczynia krwionośne do tego stopnia, że dawka 600-1500 mg czosnku działa tak samo skutecznie jak leki na nadciśnienie, chorobę niedokrwienną serca czy zaburzenia rytmu serca w ostrej fazie zawału, czy profilaktyce przeciwzawałowej,
  • podwyższony tzw.ZŁY CHOLESTEROL, LDL (niestety nie ma wpływu na trójglicerydy
  • CHOROBA WIEŃCOWA
  • MIAŻDŻYCA (profilaktyka zawału serca i udaru mózgu)

WYSTARCZY JEDEN ZĄBEK CZOSNKU DZIENNIE, żeby problemy typu:

  • alergia,
  • biegunka podróżnych,
  • przeziębienie,
  • grypa,
  • ukąszenia owadów czy
  • zakażenia grzybicze zaczęły ustępować.

Ponadto jest pomocny również przy innych schorzeniach, np:

A DODATKOWO CZOSNEK:

    • jest świetnym immunomodulatorem – działa na wzmocnienie odporności i wpływa oczyszczająco na cały organizm
    • zmniejsza ryzyko RAKA PROSTATY I POLIPÓW W JELICIE GRUBYM – z badań National Cancer Institute wynika, że 10 g siekanego czosnku lub cebuli szalotki dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty a badania Case Western Reserve University udowodniły, że czosnek może zmniejszyć częstość występowania POLIPÓW W JELICIE GRUBYM,
    • łagodzi efekty uboczne CHEMIOTERAPII – gdy zostanie połączony z cebulą i imbirem
    • działa jak ANTYBIOTYK – w czasie wojny, gdy brakowało leków zmiażdżony czosnek kładziono na rany
    • leczy odporne na leki (antybiotyki) ZAKAŻENIA UKŁADU MOCZOWEGO –  ponad 80% bakterii wywołujących zakażenie dróg moczowych ginie pod wpływem wodnego ekstraktu z czosnku
    • ZAPOBIEGA CHOROBIE ALZHEIMERA I DEMENCJI STARCZEJ – czosnek ma dużo antyoksydantów, które usuwają wolne rodniki, chroniąc komórki układu nerwowego przed uszkodzeniem, ma właściwości rozszerzania naczyń krwionośnych przez co poprawiają ukrwienie mózgu no i wreszcie zmniejszają zły cholesterol.
    • NOWORODKI RODZĄ SIĘ WIĘKSZE – gdy matka je czosnek w ciąży
    •  kobiety w okresie menopauzy mają MOCNIEJSZE KOŚCI – badania University of Medical Sciences wykazały, że podawanie 2 g/dzień czosnku znacząco zmniejsza niedobory estrogenu u kobiet a wyższy poziom estrogenów to mocniejsze kości

Podobne artykuły, które również interesują innych:

loading…


  • niektórzy również stosują CZOSNEK DO UCHA –  w tym celu rozgniatamy czosnek i wyciskamy sok, który wpuszczamy do bolącego ucha- nie sprawdzałam ale ma to pomagać, gdyż czosnek działa jak antybiotyk.
  • podobnie też jest stosowany CZOSNEK DO NOSA – ale tu doradzam posmarować dziurkę od nosa kremem (żeby nie szczypało skórę nosa podrażnioną częstym wycieraniem nosa) a potem posmarować nos sokiem z czosnku.I oczywiście w razie wątpliwości metody te konsultować z lekarzem.
Czosnek – jak jeść czosnek na zdrowie ?




Najlepiej działa, jeżeli spożywa się go na surowo.

Jego aktywny składnik – allicyna – traci swoje właściwości przy obróbce termicznej. Należy zmiażdżyć i pokroić ząbki, a następnie pozostawić w takim stanie na 15 minut. 
W ten sposób związki zawarte w czosnku łączą się i zwiększają jego biodostępność, czyli lepiej się wchłaniają i działają na Nasz organizm.

Dlatego najlepiej jest go spożywać na pusty żołądek (na czczo lub 4 godziny po ostatnim posiłku), ponieważ wtedy najłatwiej wchłaniają się wszystkie związki odżywcze.

Z uwagi na wydzielanie się wspomnianego wyżej siarkowodoru najlepiej jedzenie czosnku zostawić na późniejszą porę – jeść z ostatnią kanapką posypaną czosnkiem z posiekaną świeżą natką pietruszki, na 4 godziny przed snem i popić mlekiem i umyć zęby. Mamy przynajmniej gwarancję, że nie będzie nam śmierdziało z ust następnego dnia rano

SUROWY CZOSNEK Z MIODEM  NA ZWIĘKSZENIE ODPORNOŚCI I ENERGII:

Posiekaj 2-3 ząbki czosnku i zmieszaj z łyżeczką miodu. Spożywaj taką miksturę każdego dnia, aż zaczniesz czuć się bardziej energiczny i zdrowszy.

 

A poniżej kilka innych przydatnych przepisów:

POLUB BLOG: facebook.com/PrzepisyNaZdrowie
– bądź na bieżąco – zobacz co budzi zainteresowanie, wśród osób interesujących się medycyną naturalną i alternatywną >>>
i POLUB PrzepisyNaZdrowie

 

CZOSNKOWY ELIKSIR NA GRYPĘ, PRZEZIĘBIENIE I INFEKCJE:

Jeżeli Twoja skóra i oczy są wrażliwe – lepiej załóż okulary ochronne na czas przygotowywania tego eliksiru.
Składniki:

pół cebuli (pokrojonej)

5 ząbków czosnku (pokrojonych)

2 czerwone papryczki chilli (pokrojone)

1 łyżeczka pokrojonego imbiru

1 cytryna – wycisnąć sok

ocet jabłkowy ze sklepu ze zdrową żywnością (lub ocet jabłkowy robiony samodzielnie, najlepiej bez drożdży – przepis tutaj >>> – warto wiedzieć, że ocet jabłkowy działa na odchudzanie )

Sposób przyrządzenia:
Potrzebujesz średniej wielkości słoika. Wrzuć cebulę, potem czosnek, a potem papryczki z nasionami (zachowaj kolejność). Wszystko przykryć ma imbir. Następnie dodaj sok z cytryny i na koniec polej nieco octem jabłkowym. Upewnij się, że masz przynajmniej 1 cm wolnej przestrzeni na górze słoika. Zamknij porządnie i odstaw w przysłowiowe chłodne, ciemne miejsce. Następnego dnia można zacząć spożywanie. Świetnie radzi sobie z przeziębieniem, grypą i bólem gardła.

I na koniec: JAK JEŚĆ CZOSNEK, ŻEBY NIE ŚMIERDZIAŁO Z UST ?

Niestety całkowicie nie wyeliminujemy nieprzyjemnego zapachu czosnku z ust ale możemy go znacząco zmniejszyć. Wystarczy:
– jeść czosnek wieczorem razem z pokrojoną świeżą natką pietruszki,
– popijać mlekiem
– zagryzać goździkami, ziarnkami kawy,
– żuć gumę do żucia lub skórkę cytryny albo pomarańczy (zawsze pamiętać, żeby dobrze taką skórkę umyć)
– zjeść jabłko

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.

loading…


źródła: http://warsztatdobregoslowa.pl/czosnek-codziennie-rano/, http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,18977478,13-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-czosnek.html

Zapisz

Zapisz

Comments

comments

Add Comment

stat4u
error:
To lubię: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | ZDROWIE | hotto | HUMOR | ŚmieszneZwierzęta | BUZZ | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | popularne&hot | travelfreeads | OtoDlaczego | podróże | fun | popularne | DlaKobiet | zwierzaki | WeightLoss | UlubioneInspiracje