KAPUSTA KISZONA I JEJ BARDZO MAŁO ZNANE WŁAŚCIWOŚCI. PRZEPISY
Oto dlaczego kapusta kiszona jest tajemną bronią przeciwko:
– otyłości,
– zaparciom,
– rakowi i
– chorobom serca,
– udarom,
– poprawia trawienie i
– przyspiesza metabolizm.
Kiszona kapusta (nie mylić z kapustą kwaszoną, do której dodawany jest ocet dla przyspieszenia procesu fermentacji) ma wiele naukowo udowodnionych właściwości korzystnych dla zdrowia.
Może skutecznie zapobiegać udarom, rakowi i poprawić trawienie.
Niektóre z najważniejszych właściwości kiszonej kapusty – przepisy:
WYSOKA ZAWARTOŚĆ WITAMINY C
Żeglarze regularnie zabierali kiszoną kapustę w swoje rejsy. Skutecznie zapobiegała zachorowaniom na szkorbut, ponieważ jest bogata w witaminę C.
KAPUSTA KISZONA NA ODCHUDZANIE – UTRATA MASY CIAŁA, POZBYCIE SIĘ ZAPARĆ, POPRAWA METABOLIZMU
Według jednego z badań, sfermentowane potrawy, takie jak kiszona kapusta, mogą stanowić znaczącą pomoc w walce z odchudzaniem, szczególnie okolic talii.
Mają bardzo pozytywny wpływ na metabolizm.
Badanie wykazało, że fermentacja kapusty:
– może leczyć stany zapalne,
– poprawia metabolizm lipidów i
– ułatwia walkę z otyłością.
Przepis – Jak usunąć zaparcia, pozbyć się złogów i… schudnąć
– w celu leczenia zaparć należy jeść kapustę surową lub gotowaną i pić sok z kiszonej kapusty.
– Najlepsze rezultaty daje picie soku z kiszonej kapusty (ale nie kwaszonej, która jest z dodatkiem octu) ale po wypiciu soku z kiszonej lub soku wyciśniętego świeżo z kapusty nie należy wychodzić z domu przez najbliższe 2-3 godziny, gdyż bieganie do toalety jest zagwarantowane (niektórzy po 1 szklance takiego soku odwiedzają tego dnia 7-8 razy !!!).
Można też zastosować sposób, który bardzo lubię, bo dzięki niemu chudnę, spalam tłuszcz i oczyszczam organizm (ale to już nie jest domowy sposób – jednak bardzo skuteczny >>>)
WŁAŚCIWOŚCI PROBIOTYCZNE KAPUSTY KISZONEJ
Kiszona kapusta zyskuje właściwości probiotyczne w procesie kwaszenia.
Naturalna fermentacja tego warzywa może dostarczyć układowi trawiennemu dobrych bakterii i dlatego zaleca się jeść kiszoną kapustę po antybiotykoterapii w celu przywrócenia zdrowych bakterii w jelitach.
Nie jest wskazana w dużych ilościach dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz chorym na refluks lub nadkwasotę oraz z problemami z wątrobą.
Przepis – Jak użyć kapustę na problemy trawienne:
Pij szklankę soku z kiszonej kapusty raz dziennie na problemy z trawieniem (sok z kiszonej kapusty zawiera probiotyki, które zwiększą wchłanianie witamin i minerałów).
SILNIEJSZE KOŚCI
Kiszona kapusta jest bogata w minerały, które pozytywnie wpływają na kości.
Pomagają nawet w zapobieganiu osteoporozie.
Zawiera również witaminę K, która może utrzymywać kości w zdrowiu i regulować wytwarzanie białek, które są niezbędne do utrzymania procesu mineralizacji.
SILNIEJSZE I ZDROWSZE SERCE
Błonnik z kiszonej kapusty pomaga w poprawie trawienia.
Poprawia również zdrowie mózgu i serca.
Zapewniają także inne korzyści, takie jak:
– zmniejszenie ryzyka ataku serca i udaru,
– kontrolowanie poziomu cholesterolu (LDL)
– a także obniżenie ryzyka miażdżycy
KAPUSTA KISZONA ZAPOBIEGA RAKOWI
Wykazano również, że kiszona kapusta zapobiega nowotworom.
Jest tak ponieważ zawiera:
– Izotiocyjanian – znany ze swoich silnych właściwości przeciwrakowych.
– Flawonoidy – chroniące tętnice i zapobiegające ich zwężaniu.
– Glukozynolan – substancję pomagająca w aktywacji enzymów antyoksydacyjnych w organizmie.
Tak więc, aby cieszyć się tymi licznymi korzyściami, musisz zacząć spożywać kiszoną kapustę.
Ale uważaj, żeby przekazała wszystkie swoje korzyści musisz kupować kapustę naturalnie kiszoną, nie kwaszoną octem i niepasteryzowaną.
Można także przygotować własną kiszoną kapustę.
KAPUSTA KISZONA I JEJ BARDZO MAŁO ZNANE WŁAŚCIWOŚCI DLA ZDROWIA.
http://przepisynazdrowie.pl/kapusta-kiszona-i-jej-bardzo-malo-znane-wlasciwosci-przepisy/ …
PRZEPISY