przepisynazdrowie.pl

JAK ZROBIĆ KOLAGEN… za grosze. Przepisy domowe. Szybkie efekty na stawy i zmarszczki

Spread the love
  Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"  ... sprawdź to ... i >>>         

JAK ZROBIĆ KOLAGEN… za grosze. Przepisy domowe. Szybkie efekty na stawy i zmarszczki. Zrób swój kolagen łatwo przyswajalny.

PROSTE PRZEPISY na własny, naturalny kolagen domowym sposobem.
Nie wymaga to nakładów finansowych, a składniki dostępne są w sklepach spożywczych za grosze.

Warto zastosować, gdyż efekty są szybkie.

Ale najpierw:

CO TO JEST KOLAGEN ?

Jakie są WŁAŚCIWOŚCI KOLAGENU ?

Jakie są źródła kolagenu ?

Jakie są rodzaje kolagenu?

W jakim pożywieniu znajdziemy kolagen ?

Jak stosować domowy kolagen na stawy i zmarszczki ?

Czyli wszystko co trzeba wiedzieć o kolagenie.

przepisynazdrowie.pl-JAK-ZROBIC-KOLAGEN-za-grosze-domowe-przepisy

I. CO TO JEST KOLAGEN, RODZAJE KOLAGENU, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Kolagen jest w wielu tkankach organizmu ludzi i zwierząt a jego budowa jest zróżnicowana w zależności od funkcji i miejsca występowania. Generalnie rodzaje kolagenu dzieli się na 8 typów (i gdzie jest):

kolagen typu I – jest to najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w ludzkim organizmie. Jest on obecny w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach i tkance łącznej kości. Występuje on także w skórze, tkance podskórnej,

kolagen typu II – występuje w chrząstkach stawowych,

kolagen typu III – występuje w tkance tworzącej się z fibroblastów, w trakcie zabliźniania ran, zanim zostanie wytworzony kolagen typu I, tworzy włókna tkanki łącznej właściwej siateczkowej, włókna te wybarwiają się solami metali ciężkich np. srebrem (argentos),

kolagen typu IV – występuje w błonie podstawnej – mikrowłóknach międzytkankowych, tworzących cienkie membrany między różnymi tkankami organizmu,

kolagen typu V – śródmiąższowy – występuje na granicy tkanki tworzącej blizny i tkanek na krawędzi blizn – występuje zawsze jako dopełnienie kolagenu typu I,

kolagen typu VI – odmiana typu V – spełniająca tę samą funkcję,

kolagen typu VII – występuje w tkance nabłonkowej, m.in. w skórze i na powierzchni tętnic,

kolagen typu VIII – występuje w śródbłonku – tkankach tworzących błony śluzowe i wnętrze żył i tętnic,

kolagen typu IX, X, XI – występują w chrząstkach – razem z kolagenem typu II,

kolagen typu XII – występuje razem z typami kolagenu I i III w wielu tkankach.

Oprócz tego istnieje jeszcze 8 niesklasyfikowanych dotąd rodzajów kolagenu, których funkcja w organizmie nie jest wciąż wyjaśniona.

Od około 25 roku życia produkcja kolagenu zmniejsza się powodując:

  • powolną utratę jędrności skóry,
  • powstawanie zmarszczek,
  • zaburzenia narządów ruchu,
  • sztywnienie stawów,
  • bóle stawów i kręgosłupa,
  • nadmierne wypadaniem włosów,
  • zanikanie gruczołów potowych i tłuszczowych,
  • powstawanie cellulitu.

KOLAGEN – DLACZEGO JEST NIEZBĘDNY W ORGANIZMIE

Kolagen wchodzi w skład:

tkanki łącznej (jest to główne białko tkanki łącznej),

skóry (jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Ubytek kolagenu w skórze powoduje, wiotczenie i powstawanie zmarszczek, w trakcie jej starzenia),

ścięgien (ma bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien),

kości i stawów (ubytek kolagenu z wiekiem powoduje sztywnienie stawów, bóle kręgosłupa),

rogówki oka (kolagen wypełnia także rogówkę oka, gdzie występuje w formie krystalicznej)

Kolagen chroni narządy wewnętrzne:
nerki, wątrobę, żołądek – przytrzymuje je we właściwym położeniu.

Działa jak klej między komórkami i tkankami ciała.

Kolagen na odporność – powstrzymuje rozwój patogenów i obniżenie odporności.

CO ZAWIERA KOLAGEN

Kolagen ma nietypowy skład aminokwasów.

Zawiera duże ilości glicyny i proliny oraz dwa aminokwasy nie pochodzące bezpośrednio z translacji w rybosomach – hydroksyprolinę i hydroksylizynę, z czego tę pierwszą w dość dużych ilościach.

WITAMINA C i KOLAGEN

Aminokwasy w/w są formowane z proliny i lizyny już w gotowym produkcie translacji w procesie enzymatycznym, która wymaga obecności witaminy C.

Szczegóły tego procesu wciąż nie są dobrze poznane. To właśnie ten proces wymaga konieczności występowania stałego stężenia witaminy C w organizmie, gdyż zablokowanie syntezy kolagenu skutkuje chorobą zwaną szkorbutem, polegającą na uszkodzeniach skóry, błon śluzowych i wypadaniu zębów.

KOLAGEN ZASTOSOWANIE

Kolagen jest powszechnie stosowany w chirurgii plastycznej, jako środek przyśpieszający regeneracje skóry po oparzeniach i rekonstrukcji kości.

Stosowany jest również do różnorodnych celów dentystycznych, ortopedycznych i chirurgicznych (np. jest stosowany jako nośnik leków).

KOLAGEN NA ZMARSZCZKI

Stosowany jest jako wypełniacz skóry przy zwalczaniu zmarszczek i starzeniu się skóry.

Preparaty kolagenowe różnią się między sobą prawdopodobieństwem wywołania alergii, część z nich wymaga wykonania testów alergicznych przed zastosowaniem.

Kolagen jest składnikiem wielu kosmetyków, jest sprzedawany w swojej naturalnej formie jako krem oraz pigułki.

Występuje również w postaci suplementów diety.

 

przepisynazdrowie.pl-JAK-ZROBIC-KOLAGEN-za-grosze-domowe-przepisy

II. JAK UZUPEŁNIĆ KOLAGEN

 

KOLAGEN NA STAWY I ZMARSZCZKI – KOLAGEN W POŻYWIENIU (źródła kolagenu)

Kolagen występuje w pożywieniu, takim  jak:
– galaretki owocowe i warzywne,

– ryby w galarecie,

– galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych,

– chrząstki rekina,

– kurze łapki,

– golonki, podroby, salceson,

– żelatyna spożywcza.

PRODUKTY STYMULUJĄCE W NATURALNY SPOSÓB PRODUKCJĘ KOLAGENU

Z racji tego , że produkty bogate w kolagen często zawierają duże ilości tłuszczu, warto również do swojej diety wprowadzić  żywność, która w naturalny sposób stymuluje lub wspiera produkcję kolagenu:

witamina A (rozpuszcza się w tłuszczach) –
wpływa na opóźnienie starzenia się i elastyczności skóry, przeciwdziała pojawianiu się zmarszczki. Jej źródłem jest marchew, szpinak, dynia, czerwona papryka, pomidory, melony, jajka, mleko, wątróbka, łosoś

witamina E (rozpuszcza się w tłuszczach)  –
wspomaga nawilżenie skóry, chroni skórę przed promieniowaniem UV – w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, ziarnach sezamu, chlebie pełnoziarnistym, płatkach zbożowych, żółtkach jaj, orzechach, migdałach, nasionach słonecznika, awokado – więcej o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach 

witamina C
wspomagając syntezę kolagenu  –

  • owoce głównie cytrusowe, ,
  • jagody i porzeczki,
  • pomidory,
  • papryka,
  • natka pietruszki,
  • kapusta kiszona,
  • ogórki kiszone

flawonoidy
zapobiegają rozpadowi kolagenu – znajdują się w:

  • owocach (porzeczka, jagody, grejpfrut, aronia, winogrono),
  • warzywach (czerwona papryka, buraki, pomidory, brokuły, sałata),
  • zielonej herbacie.

III. KOLAGEN NA STAWY I ZMARSZCZKI – JAK UZUPEŁNIĆ KOLAGEN – PROSTE PRZEPISY NA NATURALNY KOLAGEN (SZYBKIE EFEKTY)

Nie wymaga nakładów finansowych, składniki dostępne są w sklepach spożywczych.

Warto zastosować, gdyż efekty są szybkie.

Co zyskujemy ?

Zyskujemy szybkie EFEKTY:

  • opóźnienie procesów starzenia,
  • poprawę elastyczności i jędrności skóry,
  • elastyczności stawów,
  • zmniejszenie bólu stawów i kręgosłupa,
  • poprawę ukrwienia tkanek,
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych,
  • poprawa metabolizmu

Jak udowodnili naukowcy z Uniwersytetu w Tajwanie najwięcej przyswajalnego kolagenu znajduje się w kurzych łapkach.

Kurze łapki to głownie kości, skóra, ścięgna i chrząstki bogate w dobrze przyswajalny wapń i białka – głównie właśnie w kolagen.

Kurze nóżki i potrawy z nich zrobione są bardzo popularne w niektórych regionach świata, zwłaszcza w  kuchni chińskiej, wietnamskiej, filipińskiej, koreańskiej i w RPA ale także w Polsce.




GALARETKA Z KURZYCH ŁAPEK – PRZEPIS

Składniki i przygotowanie kurzych łapek i wywaru.

Stosowanie galaretki z kurzych łapek bogatych w najbardziej przyswajalny kolagen

  • 1 kg kurzych łapek (starannie umyj i natrzyj solą).
  • Zagotuj 2 litry wody. Umieść łapki kurczaka w dużym garnku i zalej wrzątkiem. Gotuj przez 5 minut. Użyj dużej metalowej łyżki, aby zebrać i wyrzucić szumowiny, które wznoszą się na powierzchni.
  • Po ostudzeniu obierz z żółtych błon, odetnij pazury.
  • Zalej wodą (tak, aby kurze łapki były przykryte wodą 2-3 cm)  i gotuj 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
  • Od czasu do czasu usuwaj pianę, która może wypłynąć na powierzchnię.
  • Po dwóch godzinach odkryj przykrywkę i zwiększ nieco ciepło, aby utrzymać wolne gotowanie na małym ogniu, gdy garnek jest teraz odsłonięty. Kontynuuj gotowanie przez godzinę.
  • Przed końcem gotowania dodaj marchew i włoszczyznę.
  • Opal trochę cebuli, dodaj kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy (podobnie jak przy gotowaniu rosołu)
  • Gdy mięso zacznie oddzielać się od kości, usuń kości, a samo mięso wrzuć ponownie do wywaru.
  • Gotuj nadal odparowując większość wody i zbierając tłuszcz z powierzchni.
  • Przetrzyj wszystko przez sito (lub zmiksuj) przelej do małych słoiczków (w ilości do jednorazowego spożycia), do wystudzenia.
  • Wstaw słoiczki z galaretką z kurzych łapek do zamrażarki.
  • Co 2 dni spożywaj po 100 ml rozmrożonej galaretki – zawsze dodawaj sok z cytryny (witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu)
  • Już po 10-14 dniach efekty będą widoczne.

Galaretka z nóżek wieprzowych na stawy

Możesz też robić (w podobny jak wyżej sposób) galaretki z golonki, wieprzowej skóry czy najpopularniejszą w Polsce galaretkę z nóżek wieprzowych. J

Jednak galaretki takie mają zdecydowanie więcej tłuszczu niż kurze łapki.
Zawsze trzeba dodać sok z cytryny (dla witaminy C niezbędnej do powstawania kolagenu)

Dużo kolagenu zawiera również salceson wieprzowy z uszami, w których jest najwięcej chrząstki stawowej  (dla poprawy ilości chrząstki stawowej warto również i salceson taki włączyć do swojego menu).

Żelatyna spożywcza na stawy

Żelatyna wieprzowa (bez gotowania) 1 łyżka stołowa dziennie przez 7 dni.
Żelatynę można rozrobić wodą wieczorem i rano po lekkim rozcieńczeniu wypić.
Zawsze dodać kilka kropli soku z cytryny (dla witaminy C niezbędnej do powstawania kolagenu)

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu. Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"   ... sprawdź to ... i >>> zobacz więcej: przepisynazdrowie.pl #zdrowie #ciekawe #popularne #przepisynazdrowie #porady #kobieta #zdrowotne #przepisy #rady #metody #ciekawostki ... źródło:Choroby

JAK ZROBIĆ KOLAGEN… za grosze. Przepisy domowe. Szybkie efekty na stawy i zmarszczki. Zrób swój kolagen łatwo przyswajalny.
PROSTE PRZEPISY na własny, naturalny kolagen domowym sposobem.
Nie wymaga to nakładów finansowych, a składniki dostępne są w sklepach spożywczych za grosze.
Warto zastosować, gdyż efekty są szybkie.
Ale najpierw:
CO TO JEST KOLAGEN ?
Jakie są WŁAŚCIWOŚCI KOLAGENU ?
Jakie są źródła kolagenu ?
Jakie są rodzaje kolagenu?
W jakim pożywieniu znajdziemy kolagen ?
Jak stosować domowy kolagen na stawy i zmarszczki ?

JAK ZROBIĆ KOLAGEN… za grosze. Przepisy domowe. Szybkie efekty na stawy i zmarszczki


Czyli wszystko co trzeba wiedzieć o kolagenie.

: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | ZDROWIE | Zdrowie-Uroda | hotto | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | CzasNaZioła | Naturalne Sposoby | popularne | Domowe Sposoby | Ciekawostki o zdrowiu | WeightLoss | UlubioneInspiracje